Konteyner Navlun Hesaplama; konteyner taşımacılığı işlemlerinde navlun hesaplama oldukça basittir. Gemi taşımacılığında çoğunlukla kullanılan konteyner nakliyesi; navlun hesaplaması yüklenen eşyanın kapladığı alan ve ağırlığı karşılaştırılır ve hangisi daha fazla gelmiş ise o oran baz alınarak hesaplama yapılır.
İçindekiler
Uluslararası taşımacılık standartlarına uygun olarak navlun hesabı; gemi taşımacılığı ve diğer taşıma türleri içinde kullanılmaktadır. İlk navlun hesaplama gemi nakliyesinde kullanılsa da şuanda tüm taşıma türlerinde hesaplanmaktadır.
Navlun Nedir? Navlun Ne Demek? Navlun; Uluslararası taşımacılıkta eşyanın alınıp sahibine ulaştırılması aşamasında gerçekleştirilen; önceden ücreti ödenen yükleme, taşıma ve indirme işlemlerinin tümüne denilmektedir.
Konteyner Navlun bedeli hesaplama şekli ise yüklenen eşyanın kapladığı alan ve ağırlığı karşılaştırılması sonrası hangisi daha fazla ise o baz alınarak hesaplanma işlemi gerçekleştirilir.
Navlun taşımacılığı yapılacak aracın hepsini kapsayacaksa; taşımacılık yapan aracın kiralanması bedelini kapsar. Ancak navlun örneğin; Tırın hepsini doldurmayacaksa ağırlığı ve kapladığı alana göre baz alınarak hesaplaması gerçekleştirilir.
- Havayolu navlun hesaplama,
- Denizyolu navlun hesaplama,
- Karayolu navlun hesaplama,
- Demiryolu navlun hesaplama,
Yükün taşıma şekli nasıl olursa olsun havayolu, karayolu, denizyolu ve demiryolu dahil navlun taşıma şekilleri ve ücretleri; navlunun nasıl teslim edilmesi gerektiği Uluslararası Taşımacılık standartları ölçüsünde yapılır.
Taşıma Yöntemi | Hacim | Tonaj |
---|---|---|
Karayolu Taşıma | 1 M3 | 333 KG |
Denizyolu Taşıma | 1 M3 | 1000 KG |
Havayolu Taşıma | 1 M3 | 167 KG |
Hesaplamalarda baz alınan miktar ise, 1 LDM, 1750 kg olarak belirlenmekte. Yük dökme yük ise bu hesaplama 1 metreküp yani 333 kg eşittir.
Navlun bedelleri serbest piyasa koşullarına uygun olarak şirketlerin hizmetleri ve ek istenilen hizmetlere göre değişiklik göstermektedir. Navlun ücretlerine ayrıca gidilecek mesafenin kilometresi ile geçilecek gümrüklerin bedeli navlun fiyatları üzerine eklenecektir. Eşya metreküp hacim hesaplama işlemi için tıklayın!
Navlun bedeli sözlük anlamı itibariyle denizyolu taşımacılığında gemiye alınan yüklerin taşınması karşılığında alınan ücrettir. Navlunun ne kara olacağını belirleyen bazı parametreler vardır.
Navlun fiyatlarını etkileyen değişik unsurlar vardır. Eğer yük bir konteyneri doldurmuyorsa ağırlık ve hacim, hesaplama işleminde önemli etkenler arasında yer alır. Ayrıca hatların işleyişi, transit süresi, konteyner özelliği gibi etkenler de hesaplama sırasında önemlidir. Yoğun çalışılan hatlarda daha uygun fiyatlar söz konusu olacaktır. Konteyner çeşidi de fiyat üzerinde etkilidir. 20’lik ile 40’lık konteynerde taşınacak yük için farklı ücretler ödenecektir. Ayrıca malın gönderildiği ülkenin uzaklığı ve dolayısıyla yolculuğun süresi de navlun hesaplama da etkilidir. Amerika’ya gönderilecek yük için ödenecek ücret ile İngiltere’ye denizyolu ile gönderilecek yük için ödenecek ücret arasında fark olacaktır. Öte yandan dönüş yükü olup olmaması da navlun fiyatında etkilidir. Eğer gemi dönüş için yük bulamazsa navlun daha yüksek olacaktır.
Navlun hesaplama, belirli limanlar arasında taşınacak yükler için yapılan bir işlemdir. Taşımayı üstlenen firmalar, taşınacak yük için kendi navlun tekliflerini müşterilerine iletirler. Bu teklifin içinde yük sahibinin fabrikası ile yükleme limanı ile yapılacak yerel taşıma masrafları, Türkiye içerisindeki liman masrafları ve ithalat yapılan ülkedeki liman masrafları yoktur. Navlun bedeli hesaplama aşamasında hem taşıma modu hem de taşınan yükün niteliği önemlidir. Her malın her taşıma şeklindeki navlun bedeli aynı değildir. Navlun ücreti hesaplama tutar sonucuna göre navlun bedeli muhasebe kaydı yapılır. Navlun bedeli muhasebe kaydı oluşturulurken önemli olan getirilen ürünün taşıma bedelinin ne şekilde ödeneceği konusu önemlidir. Muhasebe kayıtları bu ayrıntıya göre işlenirken, genelde ihracat işlemlerinde navlun ve sigorta karşı tarafa aittir.
Navlun hesaplama formülü, yükün hacimsel ağırlığını belirlemek için kullanılan formüldür. Eğer yük bir konteyneri doldurmuyorsa kullanılan navlun hesaplama formülü, palet ölçüleri (80×120) x konteyner yüksekliği (2.4) x palet sayısı (5) x 1000 m3‘tür. İşlemin ilk kısmında toplam hacim bulunur. Bulunan bu değer 1000 m3 katsayısı ile çarpılarak işlem sonuca ulaştırılır. İşlem sonunda çıkan sonuç reel ağırlık ile karşılaştırılır ve hangi değer daha yüksekse hesaplama o değer üzerinden yapılır.
Konteyner navlun hesaplama işleminde de kullanılan konteynerin çeşidi, tam dolu olmaması, yükün hacimsel veya reel ağırlığı gibi unsurlar etkilidir. Yük konteynerin tamamını kaplıyorsa yani full yükse, navlun ücreti o konteynerin kiralanma ücretidir, taşımayı gerçekleştirenler bu durumda sabit bir kiralama ücreti isterler. Eğer parsiyel yük söz konusu ile hacimsel veya reel ağırlığa göre fiyatlandırma yapılır.